• +302271040636
  • info@learnonlyviaempathy.gr
  • Στεφάνου Τσουρή 5, 82100 , Χίος
  • News

    Η εκπαίδευση στην χώρα της La La Land

    «Σκεφτόμαστε πολύ λιγότερο απ’όσα ξέρουμε. Ξέρουμε πολύ λιγότερα απ’όσο αγαπάμε.

    Αγαπάμε πολύ λιγότερο απ’ όσο μπορούμε. Και σ’αυτό ακριβώς το βαθμό είμαστε πολύ λιγότεροι απ’όσο είμαστε» Ρ.Ντ.Λαινγκ

    Σταύρωσαν έναν Ιησού, δολοφόνησαν έναν Γκάντι, αποκεφάλισαν έναν Τόμας Μουρ και δηλητηρίασαν ένα Σωκράτη. Η κοινωνία έχει λίγο χώρο για την τιμιότητα, την τρυφερότητα, την καλοσύνη ή το ενδιαφέρον.

    Λ. Μπουσκάλια, Συγγραφέας

    Υπήρχε μια εποχή που η εκπαίδευση συσχετιζόταν με την αγάπη, αγάπη για μάθηση, αγάπη για εξερεύνηση, αγάπη για ζωή. Υπήρχε μια εποχή που το να είσαι εκπαιδευτικός είχε αξία.

    Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στις μέρες μας έχει αλλάξει. Η εξέλιξη της τεχνολογίας ,οι διαφορετικές γνωστικές λειτουργείες των παιδιών και η πίεση της προσαρμογής σε αυτούς τους ρυθμούς ,καταπονεί τους εκπαιδευτικούς ψυχικά και σωματικά.

    Από την άλλη η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας τους αποσυντονίζει από τον πραγματικό σκοπό της εκπαίδευσης, την μόρφωση μέσα από την αγάπη ,την υπομονή, την επιμονή, την επιβράβευση και την επινοητικότητα. Αυτές οι αξίες μεταφέρονται στους μαθητές και είναι δεξιότητες σημαντικές προς την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και της ψυχικής τους ανθεκτικότητας ως ενήλικες.

    Το έχουμε ξεχάσει αυτό, αγχωμένοι να επιβιώσουμε, να διοριστούμε, να επιμορφωθούμε αλλά τι αξία έχουν όλα αυτά χωρίς την αγάπη; Μην γίνετε εκπαιδευτικοί εάν ψάχνετε δόξα, μην γίνεται εκπαιδευτικοί εάν θέλετε χρήμα, να γίνετε εκπαιδευτικοί όταν η καρδιά σας, οι πνεύμονες είναι έτοιμοι να σπάσουν από την ανάγκη να δώσετε κομμάτια των γνώσεων σας, της σοφίας σας, έστω και ένα καλό λόγο.

    Μια γλυκιά κουβέντα να πάρει το παιδί μαζί του καθώς σας λέει αντίο και γυρνάει στην γκρίζα πραγματικότητα της ζωής. Αυτή η καλή κουβέντα που θα του γίνει εφόδιο με την βαρύτητα της δασκάλας του. Σε όλη του τη ζωή θα θυμάται ένα όνομα, αυτό ,του δασκάλου που του είπε: Μπορείς ,φυσικά και μπορείς! Πιστεύω σε σένα.

    Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει ανθρώπους να δακρύζουν στο όνομα ενός δασκάλου τους, καθώς αναπολούν το παρελθόν.

    Αν και όπως λέει ο αγαπημένος μου συγγραφέας Λ. Μπουσκάλια.

    «Σταύρωσαν έναν Ιησού, δολοφόνησαν έναν Γκάντι, αποκεφάλισαν έναν Τόμας Μουρ και δηλητηρίασαν ένα Σωκράτη. Η κοινωνία έχει λίγο χώρο για την τιμιότητα, την τρυφερότητα, την καλοσύνη ή το ενδιαφέρον.”

    Εγώ, πιστεύω ακόμα, ότι η αγάπη που διδάσκεται στο σπίτι και στο σχολείο, είναι το μόνο που μπορεί ν ’αλλάξει τον κόσμο.

    Βίκυ Σγουρέλλη

    Δημοσιεύτηκε στο http://www.chiosin.gr

    Tags