• +302271040636
  • info@learnonlyviaempathy.gr
  • Στεφάνου Τσουρή 5, 82100 , Χίος
  • News

    H άποψη της Αγγελίνας Παπαθανασίου για το βιβλίο “Κοιτά μαμά…η θάλασσα!” της Βίκυς Σγουρέλλη

    Από το αγαπημένο περιοδικό Θεματοφύλακες Λόγω τεχνών

    Κοίτα μαμά… η θάλασσα! – Βίκυ Σγουρέλλη

    Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό βιβλίο από αυτά που μας έχει συνηθίσει η συγγραφέας. Επιλέγει τον έμμετρο αντί τον πεζό λόγο και θεωρώ ότι της ταιριάζει απόλυτα.

    Το βιβλίο είναι δίγλωσσο. Γραμμένο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Εκτός από την ανάγνωσή του ως ένα βιβλίο με λογοτεχνική αξία, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στην εξάσκησή τους στην αγγλική γλώσσα.

    Η συγγραφέας με αυτό το πόνημά της μας δείχνει τη λυρική πλευρά της γραφής της. Αναφέρεται στη μητέρα. Ήρωας του βιβλίου ένα μικρό αγόρι που παρομοιάζει τη θάλασσα με τη μητέρα.

    Πράσινη είν’  η θάλασσα.

    Το ίδιο κι η μαμά,

    όταν νυχτώνει  με φιλιά,

    αποκοιμιόμαστε αγκαλιά.

    Άγρια είν’ η θάλασσα.

    Το ίδιο κι η μαμά,

    όταν όλα τα πράγματα

    πηγαίνουνε στραβά.

    Μέσα σε ελάχιστες λέξεις, η συγγραφέας λέει τόσο πολλά και ουσιαστικά, αποτυπώνοντας όλα όσα νιώθει ένα παιδί για τη μαμά του. Ο λυρικός της λόγος δένει απόλυτα με την εξαιρετική εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου, που αυτή τη φορά ξεπερνά τον εαυτό της και δημιουργεί εικόνες γεμάτες συναισθήματα αλλά και κίνηση, απογειώνοντας το βιβλίο.

    Ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο διακατέχεται από ποικίλα συναισθήματα, ενώ λαμβάνει και τα μηνύματα που στέλνει έμμεσα η συγγραφέας.

    Όσα κι αν γράψω δεν θα καταφέρω να αποδώσω όλα όσα βίωσα διαβάζοντάς το. Άλλωστε πολλές φορές μένουμε άφωνοι μπροστά σε κάτι πολύ όμορφο. Αυτό το βιβλίο είναι πανέμορφο και αξίζει να το γνωρίσετε.

    Περίληψη: Πώς ένα παιδί βλέπει τη μητέρα του; Σε αυτό το δίγλωσσο (Ελληνικά-Αγγλικά) παιδικό ποίημα, το ίδιο το παιδί μας αφηγείται την ομοιότητα της μητέρας του με τη θάλασσα. Με τις φουρτούνες της, αλλά και την απέραντη ζεστασιά και αγάπη της. Μια θάλασσα έτοιμη να επιστρατεύσει τα κύματά της για να το προστατεύσει.

    How do children perceive their mothers? In this romantic bilingual poem (English & Greek), children themselves narrate the way their mothers resemble the sea. The sea…is not always calm but we worship her, nonetheless.H

    Leave a comment